Design and fotography by daisy
Over fritshop Joske
Terug in de tijd.
De naam ‘Joske’ heeft niets met ons of vorige
eigenaars te maken maar is de naam van de
mascotte van de zaak. Het klinkt goed en
volgens Alain klinkt het in elk geval beter dan
‘Frituur Alain’. Het verhaal start in 1990 op
het moment dat Alain start in een bestaande
mobiele frituur met veranda op een stuk
grond in Westrozebeke. In die tijd vormde de
mobiele frituur in Belgie een groot deel van
het totale frituurbestand, dat is nu anders.
De mobiele frituur werd gekocht en de grond
waarop hij stond, gehuurd met als doel na
verloop van tijd ook de grond te kopen voor
meer uitgebreide plannen. Dat liep echter
anders dan gehoopt. De eigenaars van de
grond bleken andere plannen te hebben met
de grond en voor Alain werd het zoeken naar
een nieuwe oplossing. De zoektocht naar
grond bracht hem bij een leegstaande
meubelzaak. Die eigenaars wilden dat pand
niet zomaar aan gelijk wie verkopen maar
Alain kreeg wel een kans en nam die
uiteraard met beide handen aan. Het
betekende een periode van sirieuze
bouwwerken maar het resultaat in 1993 was
‘af’ en de evolutie van mobiele frituur naar dit
prachtige nieuwe pand was enorm groot maar
van de meet af aan succesvol.
Voor die tijd was de frituur heel modern en
vernieuwend en voor de klanten was het
aanbod een stuk ruimer. Alain, kok van
beroep en al sinds zijn 14de levensjaar actief
in de horeca, besliste meteen om het
frituurgebeuren uit te breiden met restaurant
en dat viel in bijzonder goede aard bij de
klanten. Een beslissing die hij zich hier nooit
heeft beklaagd. Alles liep op wieltjes. De
frituur floreerde en in 2013 werd een mooie
vernieuwing gerealiseerd. ‘In’ blijven is
sowieso aan de orde, dat is een boodschap
die we maar al te goed begrijpen.
Noodlottige zomer
In de zomer van 2015 sloeg het noodlot toe
voor fritshop Joske.
Terwijl wij op uitstap waren tijdens een
sluitingsdag en Shauni aan het slapen was in
het woongedeelte, brak er in de nacht van 20
op 21 juli een felle brand wegens kortsluiting
uit in de frituur. Gelukkig kon Shauni tijdig
het pand verlaten en kon de brandweer
worden verwittigd. De schade aan de frituur
was echter desastreus.
En dan sta je daar. Wat moet je aanvangen
met je verwoeste frituur? Laten we nog niet
spreken over het dakloos zijn !!! Geen thuis
meer hebben! Herbeginnen? Elders werk
zoeken? Er zijn wel opties maar hier werden
ze wel opgedrongen. Dit kon niet het einde
van Fritshop Joske zijn want daar was de tijd
nog niet rijp voor, maar er moest een keuze
worden gemaakt en wel snel. Helemaal niet
gemakkelijk maar de liefde voor het vak moet
het gehaald hebben want we beslisten om de
zaak opnieuw op te bouwen en meteen te
gaan voor een ultramoderne uitvoering. Het
procedé van aanvragen nieuwe bouwaanvraag
tot heropbouwen duurde één jaar. Het
bouwen zelf duurde 7 maanden, wat een
record tijd was om dit alles klaargespeeld te
krijgen. Op 19 augustus 2016, dertien
maanden na de brand, werd fritshop Joske
heropend tot groot jolijt van Westrozebeke en
omstreken. Alain blij dat hij zen koksvest
terug kon inwisselen voor z’n bouwvakkers
outfit en me happy natuurlijk bij het terugzien
van ons wekelijkse vaste klantjes.
Wat ons tijdens deze harde periode erg heeft
getroffen is de betrokkenheid van zoveel
mensen. Als we bezig zijn in de frituur besef
je niet altijd wat je betekent voor de mensen
uit de buurt. Als je zo’n drama meemaakt
besef je dat plots wel. De woorden van een
klant ‘Westrozebeke is Westrozebeke niet
meer zonder Fritshop Joske’ blijven me nog
steeds bij. En stiekem durf ik wel zeggen dat
deze woorden ons toen een knoop hebben
helpen doorhakken om er tot op de dag van
vandaag te staan.
Daisy,Alain en Shauni.